Chorym z cukrzycą typu 2. służy dieta wysokotłuszczowa?
14 maja 2012, 13:18Zazwyczaj chorym z cukrzycą typu 2. zaleca się, by ograniczyli spożycie tłuszczów, tymczasem najnowsze studium zespołu z Uniwersytetu w Linköping pokazuje, że korzystniejszy wpływ na poziom cukru i profil lipidowy ma dieta wysokotłuszczowa i niskowęglowodanowa.
Odkryto nowy mechanizm cukrzycy typu 2.
12 czerwca 2017, 11:34Szwedzcy naukowcy opisali nowy mechanizm rozwoju cukrzycy typu 2. Zespół Andersa Rosengrena z Sahlgrenska Academy wykazał, że w pewnych warunkach produkujące insulinę komórki beta przechodzą regresję, stają się niedojrzałe i źle funkcjonują.
Enzymy przyczyną nadciśnienia i cukrzycy?
1 lipca 2008, 03:07Związek pomiędzy występowaniem nadciśnienia i obniżonej wrazliwoci na działanie insuliny już od dawna jest da lekarzy oczywisty. Dotychczas nie było jednak wiadomo, jaki mechanizm odpowiada za to zjawisko. Badania wykonane przez naukowców z University of California w San Diego rzucają nowe światło na ten problem.
Plastry estrogenowe na raka prostaty
5 marca 2013, 12:43Plastry estrogenowe mogą być bezpieczną alternatywą dla tradycyjnej terapii hormonalnej raka prostaty (kastracji farmakologicznej).
Dieta z bardzo małą ilością węglowodanów wspomaga kontrolę cukrzycy typu 1.
7 maja 2018, 11:27Dieta zawierająca bardzo mało węglowodanów (ang. very-low-carbohydrate diet, VLCD) może wspomóc kontrolę poziomu cukru u osób z cukrzycą typu 1.
Produkcję insuliny można odtworzyć?
15 stycznia 2009, 22:31Badacze ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu w Pittsburghu prezentują procedurę, która pozwala na odtworzenie populacji komórek wytwarzających insulinę.
Wypiwszy sos sojowy, przedawkował sól i otarł się o śmierć
7 czerwca 2013, 13:23Podpuszczony przez kolegów 19-latek wypił prawie litr sosu sojowego. Wkrótce potem zapadł w śpiączkę i dosłownie otarł się o śmierć. Jak wynika z artykułu opublikowanego w Journal of Emergency Medicine, nastolatek jest pierwszą osobą, która w tak dużym stopniu przedawkowała sól i przeżyła bez trwałych zaburzeń neurologicznych.
Optymizm chroni przed cukrzycą typu 2.
28 stycznia 2019, 11:35Optymizm może obniżać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.
Pszczoły wolą nektar z nikotyną i kofeiną
11 lutego 2010, 09:42Pszczoły wolą nektar z niewielkimi ilościami nikotyny i kofeiny od nektaru pozbawionego tych substancji – twierdzą naukowcy z Uniwersytetu w Hajfie. Może to być osiągnięcie ewolucyjne, które miało – podobnie jak u ludzi – prowadzić pszczoły do uzależnienia – wyjaśnia profesor Ido Izhaki.
Pomidorowa ochrona przed rakiem piersi
19 grudnia 2013, 14:38Dieta bogata w pomidory może obniżyć ryzyko raka piersi u kobiet w wieku pomenopauzalnym.